Ekosysteemin hiilitaseen mittaaminen – Tervetuloa IBC-Carbon- ja C-NEUT-hankkeiden yhteiseen webinaariin

Uutinen 26.5.2023 klo 19.56

Ekosysteemin hiilitase tarkoittaa ekosysteemin hiilivaraston muutosta tietyssä ajassa, esimerkiksi vuodessa. Kun hiilivarasto kasvaa, ekosysteemi toimii hiilinieluna. Hiilitase määritetään mittaamalla ekosysteemiin tulevat ja siitä lähtevät hiilivirrat. Tervetuloa kuulemaan lisää aiheesta webinaariin tiistaina 30.5.2023 klo 9.15–10.00.

Miten sovitetaan yhteen metsäluonnon suojelu, ilmastotavoitteet ja metsätalous? Tätä kysymystä IBC-Carbon-hanke on tutkinut vuodesta 2018 alkaen. Nyt hankkeen päättyessä esittelemme työssä käytettyjä menetelmiä, tutkimuksen päätuloksia ja niihin pohjautuvia politiikkasuosituksia tietokorteiksi tiivistettyinä ja webinaarien sarjassa.

Sarjan viides tietokortti julkaistaan 30. toukokuuta klo 9.15–10.00 pidettävässä kaikille avoimessa webinaarissa. Tilaisuudessa ekosysteemin hiilitaseen mittaamisesta kertoo professori Annelea Lohila Ilmatieteen laitoksesta ja Helsingin yliopistosta. Webinaari on IBC-Carbon- ja C-NEUT-hankkeiden yhteinen. Webinaarin yhteydessä yleisöllä on mahdollisuus kysyä ja keskustella aiheesta.

Webinaariin 30.5. klo 9.15 alkaen voi osallistua tämän linkin kautta:

Samaa aihetta käsittelevän tietokortin löydät tämän linkin kautta:

IBC-Carbonin webinaareissa käydään eri näkökulmasta läpi metsien merkitystä luonnon ja ilmaston kannalta sekä esitellään muun muassa hiilitaseiden mittaamista, kaukokartoitusmenetelmien mahdollisuuksia seurannoissa, esitellään tutkimusmenetelmiä sekä pohditaan tutkimusmenetelmiin ja -tuloksiin liittyviä epävarmuuksia.

Tulevien webinaarien alustavat ajankohdat ja aiheet:

  • 13.6. Kaukokartoitus ympäristönmuutosten ja luonnon monimuotoisuuden seurannassa
  • 22.8. Monimuotoisuus- ja hiilimallinnus
  • 12.9. Metsien korvaamattomat arvot
  • 10.10. Mallinnuksen epävarmuudet ja niiden merkitys päätöksenteossa
  • 14.11. Ilmasto- ja luontotavoitteet, miten niihin päästään?

Webinaarit järjestetään Teamsin kautta. Linkki kuhunkin webinaariin jaetaan IBC-Carbon-hankkeen verkkosivun Ajankohtaista-osiossa.

Aiemmat IBC-Carbon tietokortit löytyvät verkkosivun Materiaalit-osiosta.

Lisätietoja:

  • Tutkimusprofessori Martin Forsius, Suomen ympäristökeskus, etunimi.sukunimi@syke.fi, p. 0295 251 118
  • Kehittämispäällikkö Minna Pekkonen, Suomen ympäristökeskus, etunimi.sukunimi@syke.fi, p. 0295 251 779
Ekosysteemi vaihtaa hiiltä ympäristönsä kanssa pääasiassa kolmella tavalla: ilmakehän hiilidioksidia sitoutuu yhteytyksessä kasveihin ja edelleen metsämaahan, ja sitä vapautuu maaperän ja kasvien hengityksessä takaisin ilmakehään. Veden mukana hiiltä kulkeutuu sekä orgaanisessa että epäorgaanisessa muodossa. Ihmisen toiminta, kuten lannoitus, sadonkorjuu ja metsänhakkuu, aiheuttaa hiilivirran ekosysteemin ja sen ympäristön välille.
© Kuva: Ilmatieteen laitos

  • Tulosta sivu